Eräs karitsanlihakeitto

Ilmat viilenee ja päivät lyhenevät, jossain vaiheessa. Silloin alkaa tekemään mieli keittoa. Karitsan ja lampaan liha sopii mainiosti niin nopeasti valmistuviin kuin hitaasti haudutettaviin keittoihin ja muhennoksiin, valitse vain osa käytettävissä olevan ajan mukaan. Nopeat keitot valmistan jauhelihasta ja sitten pidempään hauduttelen yleensä lapaa tai luutonta niskaa. Tämä resepti taipuu molempiin. Tästä riittää meidän perheelle kahteen-kolmeen kertaan (kaksi aikuista ja kolme lasta).

AINESOSAT

Karitsan lapapaloja, minulla oli kolme, yhteensä noin 1kg. Käy myös jauheliha.

Perunoita (sopivasti keiton määrään nähden)

Porkkanoita 3-5 (riippuen koosta)

Sipuli

Varsisellerin varsia 2-3

Tomaattipyrettä 1-2dl (keiton määrän mukaan)

Lihaliemi 3litraa

Suola

Pippuri

Pilko porkkanat, sipulit ja varsisellerin varret pieneksi. Kuullota hetki kattilan pohjalla rasvassa.

Lisää kattilaan lapapalat, mausteet ja lihaliemi. (Jos teet keiton jauhelihasta lisää se nyt ja ruskista. Tämän jälkeen lisää mausteet ja lihalientä niin että kaikki peittyy). Lihalientä tulisi olla niin että kaikki peittyy ja vähän enemmänkin. Keittoa haudutellaan noin 2h, niin että liha kypsyy ja irtoaa luista helposti.

Kun liha on kypsynyt kunnolla, nouki luut pois keitosta (lapa on siitä näppärä osa, että siinä olevat luut ovat isoja ja siten helppo noukkia pois, katso kuva alla). Jos liha ei ole täysin hajonnut niin voit nostella suurimpia palasia lautaselle, pieni kun on hieman jäähtynyt.

Lisää pilkotut perunat ja lihat liemeen ja keitä kunnes perunat kypsiä.

Tarkista suola ja lisää vettä tarvittaessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *