Ekologista lihaa

WWF Suomen mukaan laiduntaminen luonnonympäristössä on yksi harvoist ruoantuotantotavoista, joka parantaa luonnon monimuotoisuutta. Lampaille laiduntaminen laumassa on luonnollinen ja lajinmukainen tapa elää. Lampaamme laiduntavat keväästä myöhään syksyyn, lähes puolet vuodesta. Laitumia on kolmenlaisia, pelto- ja luonnonlaitumia sekä perinneympäristöt.

Meidän peltolaitumet ja luonnonlaitumet sijaitsevat kotitilan välittömässä läheisyydessä. Peltolaitumet ovat viljeltyjä laitumia. Kuten kaikki tilan viljellyt pellot ovat nämäkin luomussa. Luonnonlaitumet ovat meidän tapauksessa vanhoja kaskimaita. Näitä laitumiaei viljellä eikä lannoiteta, siellä kasvaa vain luonnon omat kasvit.

Perinneympäristöt, kuten hakamaat ja sekametsät ovat arvokkaita ympäristöjä, joissa elää uhanalaisia lajeja. Lampaamme laiduntavat Metsähallituksen alueilla Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa, joissa laiduntaminen estää ympäristön umpeenkasvua ja lisää kasvilajiston monimuotoisuutta. Ihminen ei pysty korvaamaan lampaan, välillä vaikeassakin maastossa, tekemää työtä.