Reseptejä

Karitsacurry

Tämä curry hautuu valmiiksi 3h:ssa, uunissa tai hellalla haudutellen. Kannattaa valmistaa heti isompi annos, että syötävää riittää myös seuraavalle päivälle.

Ainesosista en muistanut ottaa kuvaa kun niitä sormituntumalta lisäilin.

Ainesosat

  • 1kg karitsan luutonta niskakuutiota, luullisia lapa paloja. Tähän käy periaatteessa mikä tahansa osa, mutta suosittelen pitkää haudutusta vaativia osia.
  • 3 sipulia
  • 4tl jauhettua korianteria
  • neilikkaa ripaus
  • 1tl kanelia
  • 1tl kurkumaa
  • 1tl paprikajauhetta
  • 1tl chiliä (maun mukaan)
  • 1tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1tl garam masalaa
  • oliiviöljyä
  • 4 laakerinlehteä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2tlk tomaattimurskaa
  • vettä

Pilko sipuli pieneksi ja lisää se pannulle oliiviöljyn ja mausteiden kera. Pyörittele siinä hetki, niin että tuoksut irtoaa. Siirrä sipuli-mausteseos pataan. Ruskista pannulla liha erissä ja siirrä samaan pataan. Lisää tomaattimurska (huuhtele tölkit vedelle ja lisää huuhteluvesi pataan), laakerinlehdet, suola ja mustapippuri.

Kiehauta ja laske lämpöä niin että porisee mukavasti tai siirrä uuniin 150C. Sekoita välillä. Jos tuntuu että nestettä on liian vähän niin lisää tilkka vettä. Curry on valmista kun liha on pehmeää tai irtoaa helposti luista. Tähän menee noin 3h. Jos tuntuu että  Hauduta pidempään jos koostumus on liian kostea.

Tarjoile riisin ja kreikkalaisen jugurtin kera (lisää jugurttiin hieman suolaa).

Lammaskaalilaatikko

  Uusista kaaleista saa ihanaa kaalilaatikkoa. Tämä ei varsinaisesti ole pikaruokaa, mutta olen huomannut, että arkena voi valmistaa seuraavan ruoan jo edellisenä päivänä. Tässä tapauksessa laitoin uuniin valmistumaan jo edellisenä iltana.     Ainesosat Yksi isohko kaali (tämä yksilö oli 1,5kg) 1kg lampaan tai karitsan jauhelihaa noin 0,5kg porkkanoita (sipuli meillä ei nyt sattunut olemaan…

Read More

Konjakkilammas

  Luonani kävi asiakas, joka kertoi marinoineensa hirveä viskissä ja aikoi kokeilla jotain samaa nyt myös karitsalle. No niin kokeilin minäkin. Viskiä ei ollut mutta konjakkia kyllä. Lihana tällä kertaan lampaan ulkofilee, mutta tähän käy oikeastaan kaikki pannulla tai grillissä kypsennettävät (HUOM, grillissä on vahva optio, että marinadissa ollut alkoholi ottaa ns tulta alleen. Liekitystä…

Read More

Eräs karitsanlihakeitto

Ilmat viilenee ja päivät lyhenevät, jossain vaiheessa. Silloin alkaa tekemään mieli keittoa. Karitsan ja lampaan liha sopii mainiosti niin nopeasti valmistuviin kuin hitaasti haudutettaviin keittoihin ja muhennoksiin, valitse vain osa käytettävissä olevan ajan mukaan. Nopeat keitot valmistan jauhelihasta ja sitten pidempään hauduttelen yleensä lapaa tai luutonta niskaa. Tämä resepti taipuu molempiin. Tästä riittää meidän perheelle kahteen-kolmeen…

Read More

Pähkinäiset lammaspullat

Yleensä teen lammaspullat ihan kuten tavalliset lihapullatkin. Jotain välimerellistä olisi ihana kokeilla, mutta minun lisäkseni feta tai oliivit ei maistu kenellekkään. Siispä tässä jotain muuta. Pähkinä tuo uutta makumaailmaa lammaspulliin.   AINESOSAT 1kg lampaan jauhelihaa pari sipulia (ei ollut kuin kevät sipulia niin käytin ne) 2rkl tomaattipyrettä (unohtui kuvasta) 80g saksanpähkinöitä 2 munaa persiljaa (löytyi…

Read More